De montage van je paneel of frame

Je bestelling is gearriveerd; maar nu? Niet gevreesd, wij bieden graag het nodige advies en leuke tips om je Behangrijk bestelling geheel tot zijn recht te laten komen!

Behang plakken

Ons behang laat zich eenvoudig aan de muur plakken, volg onderstaande stappen voor gegarandeerd succes:

1.  Zorg voor een glad afgewerkte wand.
2.  Als de wand poreus is (neemt vocht op, eenvoudig te testen met water) dien je deze eerst te behandelen met een voorstrijkmiddel.
3.  Gebruik Perfax Vinyl & Textiellijm en een kortharige vachtroller en/of blokkwast.
4.  Roer de lijm goed om voordat je begint.
5   Werk je met een behang dat uit diverse delen bestaat? Dan de banen stotend plakken, d.w.z. de naden strak tegen elkaar aan, niet overlappend.
6.  Download de uitgebreide instructie en ga aan de slag: klik hier!

Geen zin om te behangen?
Vind je een behangstrook wel heel erg mooi, maar wil je liever niet behangen? Dan hebben wij een aantal handige en vooral leuke tips voor je:

  • Maak van je behang een banier; we kunnen je behangstrook van 1 meter breed zonder extra kosten laten afwerken met een tunnel (boven en onder) zodat je makkelijk je eigen ophangsysteem kunt creëren.
  • Gebruik (houten) posterhangers, klemmen of clips, dit geeft een moderne uitstraling en de mogelijkheid om af te wisselen.
  • Bevestig je behang aan een plafondrail met nylondraad, op deze wijze kun je meerdere stroken naast elkaar hangen zonder je muur te beschadigen.

Panelen ophangen

Met een spijker:
Onze lichtgewicht panelen van sandwichkarton zijn gemakkelijk op te hangen, het enige wat je nodig hebt zijn één hamer, één spijker en een beetje kracht. Kies de gewenste positie, sla de spijker in de muur (zorg dat de kop nog ongeveer 0,5 cm uit de muur steekt), maak een gaatje in de achterzijde van je paneel zodat je het makkelijk op de spijker kunt hangen. Zo simpel kan het zijn.

Met haakschroeven:
We hebben naast het ophangen met een spijker ook nog een andere tip, vooral leuk als je meerdere panelen besteld hebt: haakschroeven. Het voordeel van deze methode is dat je paneel geen schade lijdt, deze rust namelijk op de schroeven. Ook kun je meerdere panelen achter elkaar plaatsen en afwisselen.

Zo ga je te werk: kies de gewenste positie en teken aan de boven- en onderkant 3 punten, evenwijdig van elkaar, waar het paneel precies tussen past (zorg voor een paar millimeter extra ruimte rondom). Boor gaten op de 3 getekende punten en bevestig de schroeven met behulp van een schroefplug. Let op: de schroeven moeten nog kunnen draaien! Plaats het paneel / de panelen en draai de schroeven eventueel nog iets aan.

Liever je muur niet beschadigen?
Je kunt ervoor kiezen om dubbelzijdige tape of plakstrips te gebruiken voor het ophangen van je paneel. Plak de strips of het tape op de achterkant van je paneel, bevestig aan de wand en klaar is kees! Let op: dubbelzijdig tape kan sporen op bepaalde ondergronden achter kan laten. Zo kan behang van de muur afkomen bij het verwijderen, maar ook een te zwaar gewicht kan ervoor zorgen dat het paneel van de muur valt. Heb je bijvoorbeeld te maken met een broze wand? Kies dan liever voor een andere oplossing.

Neerzetten:
Het paneel is ook prima neer te zetten op bijvoorbeeld een dressoir, kleed het geheel aan met leuke accessoires en je hebt al snel een sfeervolle opvulling voor een saai hoekje. Om eventueel rollen van het paneel tegen te gaan kun je ervoor kiezen om aan beide zijden een kleine 'stopper' tegen het paneel aan te leggen.

Frames monteren

Onze frames zijn gemakkelijk zelf te monteren, maar we begrijpen dat een beetje hulp niet kan schaden; download hier de instructie voor de montage van het frame.

Meegeleverde ophangsysteem:
Een frame wordt standaard geleverd met een ophangsysteem bestaande uit twee kleine elementen die je in de muur kunt schroeven. Het fijne aan dit systeem is dat je het naderhand nog kunt bijstellen; mocht je niet helemaal recht geboord hebben dan kun je het frame toch nog waterpas hangen.

Neerzetten:
Woon jij in een (huur)huis waarbij het niet toegestaan is om gaten in de muren te boren? Het frame kan prima op zichzelf staan, op deze manier is het een leuke aankleding voor een bureau, open kast of stelling.